Eerste actieve glasvezelaansluiting in buitengebied Tiel gerealiseerd

Tiel, 3 maart 2021 – UBRivierenland, een samenwerkingsorganisatie van zeven gemeenten in de regio, werkt hard om snel internet voor inwoners in de buitengebieden te realiseren. Na West Maas en Waal en Neder-Betuwe is nu in Tiel de eerste actieve aansluiting een feit. Wethouder Ben Brink viert dit heuglijke moment met een feestelijke traktatie aan een van de bewoners.

Fotobijschrift: wethouder Ben Brink overhandigt een feestelijke traktatie aan de eerste actieve gebruiker, mevr. Wijnbergen in Tiel. Foto: Fotobureau Raphaël Drent. 

Judith Wijnbergen, bewoner aan de Lingeweg in Tiel is heel blij met de glasvezelaansluiting: “het werk verandert, is meer digitaal en ook meer op afstand. Daar heb je structureel een goede digitale verbinding voor nodig. Zeker als je zoals ik ook een eigen website hebt. En niet alleen ik, maar ook mijn buren zijn opgetogen over de nieuwe snelle digitale verbinding. Er gaat zeker ook een stuk taart naar de buren om het te vieren!”

Glasvezel heeft veel voordelen
Wethouder Ben Brink deelt het enthousiasme van de nieuwe gebruiker over de aansluiting op glasvezel: “Elk huishouden of bedrijf in ons buitengebied  kan op glasvezelnetwerk aangesloten worden. Glasvezel heeft veel voordelen. Mevrouw Wijnbergen zegt het al: het is een goede en snelle digitale verbinding. Dat is nu handig, want we kijken digitale televisie, gamen, luisteren muziek via internet en streamen filmpjes. Maar zeker ook in de toekomst waarin thuiswerken zeer waarschijnlijk een blijvertje blijkt en er steeds meer slimme apparaten komen die werken via internet.“

Uniek project
De zeven gemeenten Neder-Betuwe, Culemborg, Maasdriel, Tiel, West-Betuwe, West Maas en Waal en Zaltbommel vinden dat iedere inwoner recht heeft op snel internet. Daarom zijn de gemeenten in 2014 het initiatief gestart voor realisatie van een glasvezelnetwerk in de buitengebieden van Rivierenland. Nu, bijna zes jaar later, zijn in drie gemeenten de eerste gebruikers aangesloten. Een bijzonder moment!

Als eerste regio in Nederland en Europa realiseren de zeven gemeenten het glasvezelnetwerk zelf,  via het zogeheten overheidsmodel. Hiervoor hebben zij toestemming gekregen van de Europese Commissie. Om dit te kunnen doen, hebben ze samen de Uitvoeringsorganisatie Breedbandnetwerk Rivierenland (UBRivierenland) opgericht. UBRivierenland is en blijft eigenaar van het netwerk.

Waar is het netwerk nu aangelegd?
In het grootste deel van het buitengebied van Tiel is het hoofdnetwerk inmiddels gerealiseerd. De huisaansluitingen worden al ingepland en vervolgens kunnen inwoners een aanbieder kiezen.

Nog even geduld
Bij de woningen gelegen aan een dijk kan het glasvezelnetwerk nog niet meteen worden aangelegd.  Dit heeft alles te maken met de dijksluiting in de winterperiode. Regelgeving rondom de bescherming van de dijken schrijft voor dat er in de winterperiode niet in de dijken mag worden gewerkt. Ook kan het geplande dijkversterkingsproject aan de Waal er de oorzaak van zijn dat bewoners nog langer geduld moeten hebben voordat glasvezel wordt aangelegd.  Pas als dit dijkversterkingsproject is afgerond wordt de aansluiting gerealiseerd.

Ook in de gemeenten Zaltbommel, Maasdriel, West Betuwe zijn de graafwerkzaamheden in volle gang. In 2022 zullen naar verwachting de werkzaamheden in Culemborg starten. Het project zal medio 2022 klaar zijn.

Burg v. Lidth de Jeudelaan 3
4001 VK Tiel
Postbus 137, 4000 AC Tiel

KvK: 76907694
BTW: NL 860835546B01
IBAN: NL79 BNGH 0285180290

info@ubrivierenland.nl
085-4000814
logo UBR 1e regionale glasvezelnetwerk van Nederland