Met de overhandiging van een mooi lente boeket door wethouder Marieke van den Boom aan inwoner Wilco vrijdag 22 maart is de aanleg van het glasvezelnetwerk in het buitengebied van West Maas en Waal afgerond. “Heel fijn dat inwoners en bedrijven in ons buitengebied eindelijk gebruik kunnen maken van een goede internetverbinding” aldus wethouder Marieke van den Boom.

Het project startte in januari 2020: een initiatief van 7 samenwerkende gemeenten om een glasvezelnetwerk in het buitengebied te realiseren. Een uniek project voor zowel Nederland als Europa. De uitvoeringsorganisatie Breedbandnetwerk Rivierenland realiseerde de aanleg. Voor het buitengebied is in West Maas en Waal 80.221 meter aan kabels gelegd en zijn 1.020 adressen aangesloten op het glasvezelnetwerk. 90% van deze adressen maakt ook daadwerkelijk gebruik van de verbinding. “Dat geeft maar aan hoeveel behoefte er was aan een goede internetverbinding in het buitengebied” aldus Marieke van den Boom. Dat beaamt Wilco: “Ik ben echt blij dat ik nu een supersnelle verbinding heb”.

Wethouder M. (Marieke) van den Boom, bestuurslid UBRivierenland en wethouder in de gemeente West Maas en Waal, met bewoner Wilco – Foto: Raphael Drent

Hindernissen overwonnen
De gemeente West Maas en Waal is de eerste van 7 gemeenten in het project waar het netwerk is gerealiseerd en geregistreerd. Het project kende de nodige hinderissen. Denk aan de coronacrisis, de stikstofproblematiek, complexe trajecten rondom vergunningverlening en instemmingsverklaringen. Maar ook de jaarlijkse dijksluiting van vele maanden zorgde voor vertragingen. Daardoor duurde de aanleg langer dan gepland. De UBRivierenland heeft daarom als verantwoordelijke uitvoeringorganisatie van de gemeenten veel brieven aan bewoners gestuurd om ze op de hoogte te houden.

Gezamenlijke prestatie
Marieke van den Boom: “Het is mooi dat we dit in de regio samen hebben opgepakt. Daar mogen we als samenwerkende gemeenten trots op zijn”. Binnen een aantal maanden worden ook in de andere gemeenten de laatste glasvezelverbindingen aangesloten.

Burg v. Lidth de Jeudelaan 3
4001 VK Tiel
Postbus 137, 4000 AC Tiel

KvK: 76907694
BTW: NL 860835546B01
IBAN: NL79 BNGH 0285180290

info@ubrivierenland.nl
085-4000814
logo UBR 1e regionale glasvezelnetwerk van Nederland