Eerste woning buitengebied Culemborg op glasvezel

UBRivierenland is een samenwerkingsorganisatie die zorgt voor snel internet in zeven gemeenten in de regio Rivierenland. In januari 2020 is UBR gestart met de aanleg van glasvezel voor de inwoners in de buitengebieden van de gemeenten Culemborg, Maasdriel, Neder-Betuwe, Tiel, West Betuwe, West Maas en Waal en Zaltbommel. In Culemborg hebben ruim 300 bewoners in het buitengebied aangegeven dat zij graag een glasvezelaansluiting willen. De eerste huisaansluiting is nu een feit. Wethouder Monica Wichgers viert dit heuglijke moment met een feestelijke traktatie aan Bas, een van de bewoners.

Een mum van tijd

Bas woont in het buitengebied van Culemborg en is maar wat blij met de glasvelaansluiting. Ook voor zijn vrouw Nadya en 3 dochters was het gebruik van een goede internetvoorziening via Digitenne van de KPN vaak problematisch. Voor de aanleg was Bas bezorgd dat door de graafwerkzaamheden zijn tuin overhoop zou worden gehaald. Die vrees bleek niet terecht. De glasvezelkabel was binnen een mum van tijd aangelegd en aangesloten.

Glasvezel heeft veel voordelen

Wethouder Monica Wichgers, tevens lid van het bestuur van de UBRivierenland is groot voorstander van glasvezel. In totaliteit heeft meer dan 80% van de 8.880 adressen in het buitengebied van de zeven gemeenten zich aangemeld voor glasvezel. In Culemborg moeten van de 300 adressen in het buitengebied nog zo’n 43 woningen van glasvezel worden voorzien. Deze adressen liggen in de dijkzone of aan de provinciale weg N833 die momenteel in reconstructie is. Naar verwachting is de reconstructie over een paar maanden gereed en kunnen de graafwerkzaamheden voor de aanleg van glasvezel daar worden gestart. Alle bewoners van de 43 adressen ontvangen te zijner tijd een brief waarin staat aangegeven op welke termijn zij de huisaansluiting kunnen verwachten.

Snel internet

De zeven gemeenten vinden dat iedere inwoner recht heeft op snel internet. Daarom zijn de gemeenten in 2014 het initiatief gestart voor realisatie van een glasvezelnetwerk voor 8.880 adressen in de buitengebieden van Rivierenland. Nu, bijna acht jaar later, zijn al meer dan 3600 adressen aangesloten op het netwerk. Doel is om in 2022 90% van het netwerk gerealiseerd te hebben.

Uniek project

Als eerste regio in Nederland en Europa realiseren de zeven gemeenten het glasvezelnetwerk zelf, via het zogeheten overheidsmodel. Hiervoor hebben zij toestemming gekregen van de Europese Commissie. Om dit te kunnen doen, hebben ze samen de Uitvoeringsorganisatie Breedbandnetwerk Rivierenland (UBRivierenland) opgericht. UBRivierenland is en blijft eigenaar van het netwerk.

Burg v. Lidth de Jeudelaan 3
4001 VK Tiel
Postbus 137, 4000 AC Tiel

KvK: 76907694
BTW: NL 860835546B01
IBAN: NL79 BNGH 0285180290

info@ubrivierenland.nl
085-4000814
logo UBR 1e regionale glasvezelnetwerk van Nederland