Opinie: Het kán en het mág: voorzieningen aanleggen buiten de markt om Voorzieningen als busdiensten, glasvezel, water, riolen en afval zijn jarenlang overgelaten aan de…
Tiel – 10 februari 2022 – UBRivierenland, een samenwerkingsorganisatie van zeven gemeenten in de regio, is in januari 2020 gestart met de aanleg van glasvezel voor de inwoners in de buitengebieden van de gemeenten Culemborg, Maasdriel, Neder-Betuwe, Tiel, West Betuwe, West Maas en Waal en Zaltbommel. In oktober 2021 werd gestart met de graafwerkzaamheden om bijna 3000 aansluitingen in West Betuwe te realiseren. Nu is de eerste woning in het buitengebied aangesloten op glasvezel. Wethouder Ed Goosens viert dit heuglijke moment met een feestelijke traktatie aan een van de bewoners.
Jantionette Roberti-van Dijk, bewoner te Neerijnen, is blij met de glasvezelaansluiting: “De aansluiting op glasvezel was perfect georganiseerd. Het verliep vlekkeloos. Ik heb er niets van gemerkt. Ik heb glasvezel genomen om naar de toekomst toe een goede digitale verbinding te hebben. Zeker ook als de kinderen straks groter zijn en er ook gebruik van gaan maken.”
Glasvezel heeft veel voordelen
Wethouder Ed Goossens deelt het enthousiasme van de nieuwe gebruiker over de aansluiting op glasvezel: “Inmiddels heeft ruim 80% van onze inwoners zich aangemeld voor glasvezel. Daarmee is de noodzaak bewezen. We kunnen dan ook niet meer om deze in mijn ogen NUTS voorziening heen. Dus ook niet in het buitengebied. Goede digitale bereikbaarheid is een must en al lang geen luxe meer.”
Uniek project
De zeven gemeenten vinden dat iedere inwoner recht heeft op snel internet. Daarom zijn de gemeenten in 2014 het initiatief gestart voor realisatie van een glasvezelnetwerk voor 8.880 adressen in de buitengebieden van Rivierenland. Nu, bijna acht jaar later, zijn al meer dan 3000 gebruikers aangesloten op het netwerk. Doel is om in 2022 90% van het netwerk gerealiseerd te hebben.
Als eerste regio in Nederland en Europa realiseren de zeven gemeenten het glasvezelnetwerk zelf, via het zogeheten overheidsmodel. Hiervoor hebben zij toestemming gekregen van de Europese Commissie. Om dit te kunnen doen, hebben ze samen de Uitvoeringsorganisatie Breedbandnetwerk Rivierenland (UBRivierenland) opgericht. UBRivierenland is en blijft eigenaar van het netwerk.
Waar is het netwerk nu aangelegd?
In een groot deel van het buitengebied van West Betuwe is het hoofdnetwerk inmiddels gerealiseerd. De huisaansluitingen worden al ingepland en vervolgens kunnen inwoners een aanbieder kiezen. Reguliere adressen worden voor mei 2022 aangesloten en dijkadressen voor oktober 2022. Dijkverzwaringsadressen worden na 2022 aangesloten.
Nog even geduld
Bij de woningen gelegen aan een dijk – of de beschermingszone daarvan – kan het glasvezelnetwerk nog niet meteen worden aangelegd. Dit komt omdat er in de winterperiode niet in de dijken mag worden gewerkt. Dat heeft te maken met regelgeving rondom het beschermen van de dijken. Ook door het geplande dijkversterkingsproject moeten de bewoners wat langer wachten. Zie ook de website: www.ubrivierenland.nl