Opinie: Het kán en het mág: voorzieningen aanleggen buiten de markt om Voorzieningen als busdiensten, glasvezel, water, riolen en afval zijn jarenlang overgelaten aan de…
Rivierenland, 1 december 2020 – Een mijlpaal in Rivierenland: zeven samenwerkende gemeenten in de regio hebben zich jarenlang ingezet om snel internet voor hun inwoners in de buitengebieden te realiseren. De aanhouder wint. De aanleg is in volle gang en de eerste aansluitingen zijn een feit. Onlangs zijn de eerste inwoners in de gemeente West Maas en Waal aangesloten op het glasvezelnetwerk van de UBRivierenland, de uitvoeringsorganisatie van de zeven gemeenten. De betrokken partijen stonden even stil bij dit heuglijke moment, met een feestelijke traktatie aan een van de bewoners.
Fotobijschrift: Kees Zondag, bewoners dhr. en mevr. Van Zoomeren, René Cruijsen, Jeroen van der Jagt, Stan Herms. Foto: Fotobureau Raphaël Drent.
Zeer tevreden bewoner
De heer Van Zoomeren, bewoner van de Kievitweg in Maasbommel, is zeer tevreden over zijn overstap naar glasvezel: “We hadden voorheen een erg trage, slechte verbinding en ook nog eens hele hoge kosten. Dat is dus allemaal verleden tijd met het glasvezel. Dus wij zijn echt hartstikke blij!”
Samenwerking met KPN
Onder andere KPN, een van de grootste internetaanbieders van Nederland, levert ook zijn diensten op het glasvezelnetwerk van de UBRivierenland. Jeroen van der Jagt, Regiodirecteur Noordoost Nederland van KPN: “Via het glasvezelnetwerk van de UBRivierenland kan KPN vanaf nu betrouwbaar en snel internet en televisie leveren. Zo is intensief streamen, snel down- en uploaden en zonder haperingen videobellen zowel thuis als op kantoor voor alle bewoners en bedrijven van West Maas en Waal binnen handbereik.”
“Het is inderdaad een mooie samenwerking”, aldus Kees Zondag, bestuursvoorzitter van de UBRivierenland. “KPN is een van de belangrijkste spelers in Nederland op het gebied van het leveren van internetdiensten. We zijn blij dat we met KPN een duurzame en goede partner hebben gevonden door het sluiten van een overeenkomst voor het leveren van diensten over ons netwerk. Dit is voor onze inwoners, bedrijven en instellingen in het buitengebied goed nieuws.
Wethouder René Cruijsen van gemeente West Maas en Waal vult aan: “Een goede digitale infrastructuur is een must om goed te communiceren vanuit huis, werk en onderweg. Dat merken we zeker in deze coronatijd. Hoe fijn is het dan om via beeldbellen in contact te blijven met familie en vrienden.”
Omdat het netwerk van de UBRivierenland 100 procent open is kunnen inwoners zelf hun aanbieder kiezen: naast KPN zijn dit Tele2, T-Mobile of een van de vele andere aanbieders die met de UBRivierenland een overeenkomst hierover willen sluiten.
Deur tot deur actie
Om te zorgen dat iedereen de kans krijgt om mee te doen, zijn de inwoners van de zeven gemeenten actief benaderd. De interesse voor snel internet in het buitengebied is groot. Inmiddels heeft al ruim 74 procent van de inwoners in de buitengebieden zich aangemeld. De UBRivierenland onderneemt nog steeds acties om inwoners ervan te overtuigen dat een snel en betrouwbaar internet – zeker in deze bijzondere tijd – essentieel is. In september is daarom een deur-tot-deur actie gestart.
Uniek project
De zeven gemeenten Culemborg, Maasdriel, Neder-Betuwe, Tiel, West-Betuwe, West Maas en Waal en Zaltbommel vinden dat iedere inwoner recht heeft op snel internet. Daarom zijn de gemeenten in 2014 het initiatief gestart voor realisatie van een glasvezelnetwerk in de buitengebieden van Rivierenland. Nu, bijna zes jaar later, zijn de eerste gebruikers aangesloten. Een bijzonder moment! Als eerste regio in Nederland en Europa realiseren de zeven gemeenten het glasvezelnetwerk zelf, via het zogeheten overheidsmodel. Hiervoor hebben zij toestemming gekregen van de Europese Commissie. Om dit te kunnen doen, hebben ze samen de Uitvoeringsorganisatie Breedbandnetwerk Rivierenland (UBRivierenland) opgericht. De UBRivierenland is en blijft eigenaar van het netwerk.
Waar is het netwerk nu aangelegd?
In het grootste deel van het buitengebied van de gemeente West Maas en Waal ligt het hoofdnetwerk al kant en klaar. De huisaansluitingen worden ingepland en vervolgens kunnen inwoners een aanbieder kiezen.
In een klein deel van West Maas en Waal kan het glasvezelnetwerk nog niet meteen aangelegd worden. Kees Zondag: “We werken in Rivierenland en de naam zegt het al: we hebben hier te maken met rivieren en waterkeringen. Dit betekent dat we rekening moeten houden met regelgeving rondom de bescherming van de dijken. In de winterperiode mag er niet gewerkt worden in de dijken. Zodra we groen licht krijgen van het Waterschap, worden ook hier de glasvezelaansluitingen gerealiseerd.”
Project gereed in 2022
Ook in de gemeenten Zaltbommel, Maasdriel, Neder-Betuwe en Tiel zijn de graafwerkzaamheden in volle gang. In West Betuwe starten de werkzaamheden eind 2020. In 2021 zullen naar verwachting de werkzaamheden in Culemborg starten. Het project zal in 2022 gereed zijn.