Project voor Werkzaak Rivierenland bij aanleg glasvezelnetwerk in buitengebied Rivierenland

Geldermalsen, 23 april 2021 – UBRivierenland realiseert snel internet voor inwoners in de buitengebieden. Bij de aanbesteding voor deze werkzaamheden heeft UBRivierenland eisen opgenomen om in dit project werkgelegenheid te creëren voor mensen die extra ondersteuning naar werk nodig hebben. Deze Social Return on Investment (SROI) heeft geleid tot de opdracht voor Werkzaak Rivierenland om circa 8.880 units te bestickeren. Ben Brink, bestuurder van zowel UBRivierenland als Werkzaak Rivierenland, vierde dit heuglijke feit met het aanbieden van een kleine traktatie aan de medewerkers van Werkzaak.

Project Werkzaak Rivierenland

Fotobijschrift: bestuurder van UBRivierenland en Werkzaak Rivierenland, Ben Brink overhandigt een feestelijke traktatie aan de medewerkers van Werkzaak. Foto: Fotobureau Raphaël Drent. 

Project Werkzaak voor zowel buitengebied als in kernen
Een glasvezelnetwerk bestaat uit verschillende technieken en onderdelen. Een van deze onderdelen is de zogeheten Fiber Termination Unit. Dit is een kasje dat zich bevindt aan het einde van een glasvezelkabel en wordt vaak afgemonteerd in de meterkast van bijvoorbeeld een woning. De SROI-opdracht voor Werkzaak bestaat daarin dat zij 8.880 kastjes voorzien van een sticker met de gegevens over Digitale Stad. Dit is de aannemer die het glasvezelnetwerk aanlegt.

Bestuurder Ben Brink enthousiast
Ben Brink, bestuurder van de UBRivierenland en Werkzaak Rivierenland is enthousiast dat de SROI-eis verzilverd wordt door de inzet van Werkzaak, die mensen begeleidt naar het vinden en behouden van werk: “Het illustreert immers op een mooie manier hoe een regionaal project dat geïnitieerd is door meerdere gemeenten ook zijn meerwaarde kan hebben voor haar eigen inwoners op een totaal ander vlak”, aldus Brink. Woensdag 21 april vierde hij dit mooie moment met een feestelijke traktatie aan de medewerkers van Werkzaak.

Uniek project
De zeven gemeenten Neder-Betuwe, Culemborg, Maasdriel, Tiel, West-Betuwe, West Maas en Waal en Zaltbommel vinden dat iedere inwoner recht heeft op snel internet. Daarom zijn de gemeenten in 2014 het initiatief gestart om zelf een glasvezelnetwerk in de buitengebieden van Rivierenland te realiseren via het zogeheten overheidsmodel. Hiertoe hebben ze samen de Uitvoeringsorganisatie Breedbandnetwerk Rivierenland (UBRivierenland) opgericht. Nu, bijna zes jaar later, zijn in drie gemeenten de eerste gebruikers aangesloten. Een bijzonder moment!

Burg v. Lidth de Jeudelaan 3
4001 VK Tiel
Postbus 137, 4000 AC Tiel

KvK: 76907694
BTW: NL 860835546B01
IBAN: NL79 BNGH 0285180290

info@ubrivierenland.nl
085-4000814
logo UBR 1e regionale glasvezelnetwerk van Nederland