Opinie: Het kán en het mág: voorzieningen aanleggen buiten de markt om Voorzieningen als busdiensten, glasvezel, water, riolen en afval zijn jarenlang overgelaten aan de…
Persbericht, 14 april 2020
Nadat eerder dit jaar de aanleg van het glasvezelnetwerk in de regio Rivierenland van start is gegaan in de gemeente West Maas en Waal, zijn deze week ook de werkzaamheden in de gemeente Neder-Betuwe gestart. Wethouder Stefan van Someren gaf hiervoor de aftrap op dinsdag 14 april (zie foto). De eerste woningen kunnen naar verwachting in 2020 al gebruik maken van supersnel internet. Het gehele project neemt ruim twee jaar in beslag.
De aanleg van het glasvezelnetwerk in de regio is een project van de zeven gemeenten Culemborg, Maasdriel, Neder-Betuwe, Tiel, West Betuwe, West Maas en Waal en Zaltbommel. Zij hebben daartoe de Uitvoeringsorganisatie Breedbandnetwerk Rivierenland (UBRivierenland) opgericht. Selecta Infratechniek is de aannemer die het glasvezelnetwerk aanlegt in opdracht van de zeven deelnemende gemeenten. Digitale Stad gaat het glasvezelnetwerk beheren namens UBRivierenland.
Informatie voor inwoners
Om te zorgen dat iedereen de kans krijgt om mee te doen, worden de inwoners van de zeven gemeenten actief benaderd. De inwoners van de gemeenten West Maas en Waal en Neder-Betuwe, waar de werkzaamheden zijn gestart, hebben in maart opnieuw een brief van hun gemeente gekregen. Inwoners van Culemborg, Maasdriel, Tiel, West Betuwe en Zaltbommel krijgen deze maand van hun gemeente een brief met informatie over het project en hoe zij zich kunnen aanmelden als ze dat nog niet hebben gedaan. Ook van beheerder Digitale Stad krijgen de inwoners een brief en folder met een globale planning en uitleg van de werkzaamheden. In de gemeenten West Maas en Waal en Neder-Betuwe ligt deze mailing medio april in de brievenbus.
De werkzaamheden
De aanleg van het netwerk gebeurt in stappen en van oost naar west in de regio Rivierenland.
De eerste werkzaamheden zijn langs de openbare weg. Vervolgens worden de kabels vanaf de weg naar de woningen gelegd. Kort voordat het werk bij inwoners in de buurt begint, krijgen bewoners een ‘graafkaart’ in de brievenbus, met informatie en praktische tips. Daarbij zit ook informatie over hoe er gewerkt wordt in deze tijd van de coronacrisis. Digitale Stad heeft daartoe een aantal veiligheidsmaatregelen genomen bij het uitvoeren van de schouw en het realiseren van de huisaansluitingen bij de inwoners thuis.
Meerderheid doet al mee
Op dit moment heeft bijna 60 procent van de inwoners binnen het projectgebied zich ingeschreven voor een glasvezelverbinding van Digitale Stad. Inwoners binnen het projectgebied die zich nog niet hebben ingeschreven, kunnen dit nog steeds doen via de website van Digitale Stad