UBRivierenland activeert eerste glasvezelaansluiting in buitengebied Neder-Betuwe

Neder-Betuwe, 18 februari 2021 – In de zeven samenwerkende gemeenten in de regio wordt hard gewerkt om snel internet voor inwoners in de buitengebieden te realiseren. Met als resultaat dat de eerste actieve gebruiker een feit is. Vandaag staat wethouder Stefan van Someren even stil bij dit heuglijke moment, met een feestelijke traktatie aan een van de bewoners.

Fotobijschrift: wethouder Stefan van Someren overhandigt een feestelijke traktatie aan de eerste actieve gebruiker, mevr. Van den Hatert in Kesteren. Foto: Fotobureau Raphaël Drent. 

Mevrouw Erna van den Hatert, bewoonster van de Broekdijk 46, in Kesteren is zeer tevreden over de overstap naar glasvezel: “De laatste tijd was er sprake van een slechtere verbinding.  Dit gaf vooral problemen bij het internetbankieren en het streamen door de kinderen. Dat is nu allemaal verleden tijd met het glasvezel. Dus wij zijn echt hartstikke blij!”

Uniek project
De zeven gemeenten Neder-Betuwe, Culemborg, Maasdriel, Tiel, West-Betuwe, West Maas en Waal en Zaltbommel vinden dat iedere inwoner recht heeft op snel internet. Daarom zijn de gemeenten in 2014 het initiatief gestart voor realisatie van een glasvezelnetwerk in de buitengebieden van Rivierenland. Nu, bijna zes jaar later, zijn de eerste gebruikers aangesloten. Een bijzonder moment!

Als eerste regio in Nederland en Europa realiseren de zeven gemeenten het glasvezelnetwerk zelf,  via het zogeheten overheidsmodel. Hiervoor hebben zij toestemming gekregen van de Europese Commissie. Om dit te kunnen doen, hebben ze samen de Uitvoeringsorganisatie Breedbandnetwerk Rivierenland (UBRivierenland) opgericht. UBRivierenland is en blijft eigenaar van het netwerk.

Waar is het netwerk nu aangelegd?
In het grootste deel van het buitengebied van Neder-Betuwe ligt het hoofdnetwerk al kant en klaar. De huisaansluitingen worden al ingepland en vervolgens kunnen inwoners een aanbieder kiezen.

Nog even geduld
Bij de woningen gelegen aan een dijk kan het glasvezelnetwerk nog niet meteen worden aangelegd.  Dit heeft alles te maken met de dijksluiting in de winterperiode. Regelgeving rondom de bescherming van de dijken schrijft voor dat er in de winterperiode niet in de dijken mag worden gewerkt. Ook kan het geplande dijkversterkingsproject aan de Waal er de oorzaak van zijn dat bewoners nog langer geduld moeten hebben voordat glasvezel wordt aangelegd.  Pas als dit dijkversterkingsproject is afgerond wordt de aansluiting gerealiseerd, aldus wethouder Van Someren.

Ook in de gemeenten Zaltbommel, Maasdriel, West Betuwe en Tiel zijn de graafwerkzaamheden in volle gang. In 2022 zullen na verwachting de werkzaamheden in Culemborg starten. Het project zal medio 2022 gereed zijn.

Burg v. Lidth de Jeudelaan 3
4001 VK Tiel
Postbus 137, 4000 AC Tiel

KvK: 76907694
BTW: NL 860835546B01
IBAN: NL79 BNGH 0285180290

info@ubrivierenland.nl
085-4000814
logo UBR 1e regionale glasvezelnetwerk van Nederland