Nieuws 2020


Op deze pagina houden wij u op de hoogte over al het nieuws over glasvezel in Rivierenland.


Persbericht, 13 januari 2020

Aanleg glasvezelnetwerk in Rivierenland van start

Altforst 13/01/2020: Start aanleg glasvezelnetwerk i.o.v. Regio Rivierenland (foto: Raphael Drent)

 • De aanleg van het glasvezelnetwerk in de regio Rivierenland gaat beginnen. De zeven betrokken gemeenten zijn Culemborg, Maasdriel, Neder-Betuwe, Tiel, West Betuwe, West Maas en Waal en Zaltbommel. Maandag 6 januari 2020 is de Uitvoeringsorganisatie Breedbandnetwerk Rivierenland (UBRivierenland) opgericht. Nu dit een feit is en de contracten zijn getekend, kan er gestart worden met de aanleg. Dat gebeurde maandagochtend 13 januari met de plaatsing van het eerste POP-station (hoofdverdeelstation) in Altforst, gemeente West Maas en Waal.

  Selecta Infratechniek is de aannemer die het glasvezelnetwerk gaat aanleggen in opdracht van de zeven deelnemende gemeenten. Digitale Stad gaat het glasvezelnetwerk beheren namens UBRivierenland. De aanleg van het netwerk gebeurt in fasen. Selecta Infratechniek start met de aanleg van het hoofdtracé (de kabels in gemeentelijk grondgebied). In een volgend stadium worden de kabels vanaf de openbare weg naar de woning toegebracht om deze vervolgens binnen af te monteren. Het gaat in totaal om 8.880 adressen die aangesloten kunnen worden op het netwerk van de gemeenten. De eerste woningen kunnen naar verwachting in de zomer van 2020 al gebruik maken van supersnel internet. Het gehele project neemt ongeveer twee jaar in beslag.

  Uniek project
  De aanleg van het glasvezelnetwerk in de zeven gemeenten in de regio Rivierenland is een uniek project. Het is de eerste regio die als overheidsorganisatie een glasvezelnetwerk realiseert.
  Om dit mogelijk te maken, is dit project in een afzonderlijke gemeenschappelijke regeling ondergebracht en is een uitvoeringsorganisatie opgericht. Deze regeling en organisatie zijn gebaseerd op goedkeuring van de Europese Commissie.

  Snel en stabiel digitaal netwerk voor iedereen
  De UBRivierenland wil dat niemand in de gemeenten achterblijft en alle bewoners zonder beperkingen toegang moet kunnen hebben tot alle digitale diensten. Veel bewoners in het buitengebied maken enkel nog gebruik van een koperen telefoonkabel. Een dergelijke verbinding biedt nu, en zeker ook in de toekomst, onvoldoende kwaliteit voor internet, tv en telefonie.

 • Daarom leggen de zeven gemeenten gezamenlijk dit glasvezelnetwerk aan en blijven ook eigenaar.
  Het glasvezelnetwerk wordt een open netwerk waarop alle providers in Nederland hun diensten kunnen aanbieden. Nu meedoen biedt inwoners veel voordelen: supersnel en stabiel internet, ook bij de huidige provider.

  Waarom meedoen?
  De deelnemende gemeenten willen zeker stellen dat iedereen in de regio toegang heeft tot snel internet. Het glasvezelnetwerk dat wordt aangelegd, is toekomstvast. Dit netwerk biedt een razendsnel en kwalitatief hoogstaande verbinding voor radio/tv, telefonie en internet. Meedoen is belangrijk, zeker met het oog op de toekomst. Steeds meer voorzieningen en diensten waar dagelijks gebruik van wordt gemaakt, zowel privé als zakelijk, gaan digitaal. Om te zorgen dat iedereen de kans krijgt om mee te doen, gaan de gemeenten hun inwoners de komende periode actief benaderen.

  Op dit moment heeft bijna 60 procent van de inwoners binnen het projectgebied zich ingeschreven voor een glasvezelverbinding van Digitale Stad. Inwoners binnen het projectgebied die zich nog niet hebben ingeschreven, kunnen dit nog steeds doen via www.digitale-stad.nl/rivierenland.

  UBRivierenland
  De Uitvoeringsorganisatie Breedbandnetwerk Rivierenland (UBRivierenland) is een initiatief van zeven samenwerkende gemeenten in de regio Rivierenland: Culemborg, Maasdriel, Neder-Betuwe, West Betuwe, West Maas en Waal, Tiel en Zaltbommel. UBRivierenland is verantwoordelijk voor de aanleg, het beheer en het onderhoud van een breedbandnetwerk in het buitengebied van deze gemeenten. De realisatie is in handen van Digitale Stad.


Nieuwsbericht, 9 januari 2020

Uitvoeringsorganisatie Breedbandnetwerk Rivierenland opgericht, aanleg glasvezelnetwerk van start

 • De aanleg van het glasvezelnetwerk in regio Rivierenland gaat beginnen. De zeven deelnemende gemeenten zijn Culemborg, Maasdriel, Neder-Betuwe, Tiel, West Betuwe, West Maas en Waal en Zaltbommel. Zij hebben eind 2019 akkoord gegeven op het betreffende raadsvoorstel. Maandag 6 januari 2020 is de Uitvoeringsorganisatie Breedbandnetwerk Rivierenland (UBRivierenland) opgericht.

  Nu dit een feit is en de contracten voor de aanleg zijn getekend, kan er gestart worden met de aanleg. Maandag 13 januari geeft de Uitvoeringsorganisatie Breedbandnetwerk Rivierenland, in samenwerking met Digitale Stad, de aftrap voor de aanleg met het plaatsen van het eerste POP-station voor het glasvezelnetwerk in de gemeente West Maas en Waal

  Fasering van de aanpak
  Selecta Infratechniek is de aannemer die het glasvezelnetwerk gaat aanleggen in opdracht van de zeven deelnemende gemeenten. Digitale Stad gaat het glasvezelnetwerk beheren namens de UBRivierenland. De aanleg van het netwerk gebeurt in fasen. Selecta Infratechniek start met de aanleg van het hoofdtracé (de kabels in gemeentelijk grondgebied). In een volgend stadium worden de kabels vanaf de openbare weg naar de woning toegebracht om deze vervolgens binnen af te monteren. Het gaat in totaal om 8.880 adressen die aangesloten kunnen worden op het netwerk van de gemeenten. De eerste woningen kunnen naar verwachting in de zomer van 2020 al gebruik maken van supersnel internet. Het gehele project neemt ongeveer twee jaar in beslag.

  Snel en stabiel digitaal netwerk voor iedereen

  Het glasvezelnetwerk wordt een open netwerk waarop alle providers in Nederland hun diensten kunnen aanbieden. Nu meedoen biedt inwoners veel voordelen: een voordelig, supersnel en stabiel internet, veelal bij de huidige provider.  Op dit moment heeft bijna 60 procent van de inwoners binnen het projectgebied zich ingeschreven voor een glasvezelverbinding. Inwoners binnen het projectgebied die zich nog niet hebben ingeschreven, kunnen dit nog steeds doen via www.digitale-stad.nl/rivierenland.

 • Uitvoeringsorganisatie Breedbandnetwerk Rivierenland (UBR)
  De UBR is een initiatief van zeven samenwerkende gemeenten in de regio Rivierenland: Culemborg, Maasdriel, Neder-Betuwe, West Betuwe, West Maas en Waal, Tiel en Zaltbommel. De UBR laat in opdracht het glasvezelnetwerk ontwerpen, aanleggen, beheren en onderhouden en is maar blijft 100 procent eigenaar van het netwerk.

  De UBR is een Gemeenschappelijk Regeling. Het Algemeen Bestuur van de UBR is als volgt samengesteld:

  • Gemeente Culemborg, M. Wichgers
  • Gemeente Maasdriel, J.H.L.M. de Vreede
  • Gemeente Neder-Betuwe, S.H.R. van Someren
  • Gemeente West Betuwe, E. Goossens
  • Gemeente West Maas en Waal, S.A.M. Bos
  • Gemeente Tiel B., Brink
  • Gemeente Zaltbommel, C.A.H. Zondag

   
  Het dagelijks bestuur bestaat uit mevr. M. Wichgers en dhr. E. Goossens, onder voorzitterschap van dhr. C.A.H. Zondag. Secretaris/directeur is dhr. S. Herms.

  Meer informatie
  https://digitale-stad.nl/rivierenland