Ons antwoord op de meestgestelde vragen


Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over glasvezel en de aanleg van het netwerk in het buitengebied van zeven gemeenten in Rivierenland. Staat uw vraag er niet tussen? Stel hem dan hier.

ALGEMEEN

Tv- en films kijken, gamen, thuiswerken en studeren, social media, hoogwaardig onderwijs, zorg-op-afstand, beveiliging, zakendoen; snel internet maakt het allemaal mogelijk. Maar de capaciteit van de huidige kabels schiet tekort om het steeds groeiende digitale verkeer aan te kunnen. En het is niet meer een kwestie van snel toegang tot de digitale wereld willen hebben, maar moéten hebben! Het is een noodzakelijke basisvoorziening geworden om volwaardig mee te doen in de maatschappij.

Een computer vandaag is zo’n 900.000 maal krachtiger dan eentje van 30 jaar geleden en slurpt zeer grote hoeveelheden data binnen via de kabel. En de datagroei neemt elke dag toe. Vergelijk het met een eenbaansweg, aangelegd in de jaren ’50. Die kan het verkeersaanbod van nu niet meer aan. Zo is het ook met het dataverkeer dat over het huidige netwerk gaat. Die oude koperkabels zijn daar vaak niet op berekend. U merkt dat doordat bijvoorbeeld het internet langzamer wordt of de tv-beelden strepen of blokjes gaan vertonen. Voor moderne interactieve diensten, zoals videobellen en onderwijs-op-afstand, schiet de oude koperkabel nog verder tekort.

Op bijna de helft van alle adressen in de regio is al een breedbandaansluiting aanwezig en daar zijn we blij mee. Maar op de overige adressen liggen alleen telefoon- en/of televisiekabels. Uit
ons uitgebreide onderzoek is gebleken dat ongeveer 8.800 adressen in de zeven gemeenten zijn aangewezen op enkel de ouderwetse telefoonkabel. En die biedt op deze adressen nu, en zeker voor de toekomst, onvoldoende gegarandeerde kwaliteit. Kortom, de infrastructuur ontbreekt dus om wél voldoende capaciteit te garanderen.
In de afgelopen tijd hebben wij uitvoerig onderzoek gedaan naar de huidige infrastructuur voor internet en andere digitale diensten. Ook onderzochten wij de plannen van marktpartijen om de kwaliteit daarvan in de komende drie jaar te verbeteren. Helaas bleken zij niet in staat of bereid om op elk adres voldoende capaciteit te garanderen. Daarom willen wij als samenwerkende gemeenten een breedbandnetwerk aanleggen dat u wél verzekert van de nodige capaciteit.
Wij volgen de EU-richtlijnen en -wetgeving. Bij alles wat we doen, gaan we zorgvuldig te werk. Zo deden wij uitgebreid onderzoek naar de financiële, juridische en praktische haalbaarheid van een breedbandnetwerk, presenteerden wij hiervan rapporten aan de Tweede Kamer. Uiteraard is er gewacht met de uitvoering tot de zeven gemeenteraden hun akkoord hadden gegeven.
Wij willen eerste kwartaal 2020 starten met de aanleg en het duurt ongeveer 1,5 jaar om alle adressen aan te sluiten. U zou dus op zijn vroegst vierde kwartaal 2021 over een ultramoderne breedbandaansluiting kunnen beschikken.
Het wordt een open netwerk waarop alle dienstaanbieders van internet, TV, telefoon, zorg en onderwijs op afstand, etc. welkom zijn, tegen dezelfde laagdrempelige voorwaarden. Zowel bij grote als kleine marktpartijen bestaat veel animo voor het leveren van diensten via het nieuw aan te leggen breedbandnetwerk
Nee, u bepaalt helemaal zelf of u diensten afneemt via het breedbandnetwerk. Besluit u dit te doen, dan kan dat tegen vergelijkbare prijzen als in de stad, zonder toeslag voor het buitengebied.
De interessepeiling en het project richten zich in de eerste fase alleen op alle zogenaamde enkel-koper-adressen die zich buiten de dichtbevolkte grote kernen van regio Rivierenland bevinden, exclusief de industrieterreinen. Alleen deze adressen zijn aangeschreven om aan te geven of de bewoner/eigenaar interesse heeft in snel internet en het afnemen van andere digitale diensten via een breedbandaansluiting. Indien u geen brieven heeft ontvangen, dan komt dat waarschijnlijk omdat uw adres – naast een koperaansluiting – momenteel ook al over een coax- of zelfs al een breedbandaansluiting beschikt. Bent u er zeker van dat u wél voor de eerste fase in aanmerking komt (en uw aansluitadres momenteel dus niet beschikt over een coax- en/of een breedbandaansluiting), dan vernemen wij dit graag via info@ubrivierenland.nl

OVER DE TECHNIEK

Iedereen profiteert van een breedbandaansluiting en voor velen is het noodzakelijk om goed te kunnen werken.

Wat mogelijkheden opgesomd:

Thuis
Razendsnel en kwalitatief hoogstaande radio/tv, telefoon en internet. Gamen, streamen, full-HD-, hologram- en 3D-tv, veiligheid in en rond het huis en in de buurt, uploaden, videocommunicatie. Maar ook online energie- en klimaatmanagement van uw huis.

Onderwijs
Huiswerk maken, studeren, werkstukken en verslagen maken, achtergronden onderzoeken, videolessen, chatten met docenten en elkaar, instructiefilms, colleges van de eigen en andere scholen volgen.

Zorg en veiligheid
Zorg op afstand. Wmo-beleid: mensen blijven langer thuis wonen en hiervoor zijn kwalitatieve, betrouwbare beeld-spraakverbindingen nodig. Mantelzorgers, zorgprofessionals en ouderen communiceren met behulp van video-communicatie. Door de tijd die vrijkomt, hebben verzorgenden minder reistijd en kunnen zij meer persoonlijke hulp bieden waar dat echt nodig is.

Ondernemers
Online zakendoen, bestellingen afhandelen, track- and-tracesystemen, chatten met klanten, instructievideo’s, videoconferencing, veilig en snel betalen, connecties tussen vestigingen en met leveranciers, reserveringen, thuiswerken.

Land- en tuinbouw
Drones, modernisering van de (precisie)land- en tuinbouw, online verwerken en uitwisselen van informatie bij/met land- en tuinbouwkennisinstituten/veilingen/handelaren.

Recreatie en toerisme
Online reserveringen en bestellingen, wifi voor iedere bezoeker. We kunnen nu al niet meer zonder.

Overheid
Dienstverlening op afstand, digitale loketten, communicatie tussen gemeenten en inwoners, 24/7-service.

We gebruiken nu de term ‘breedband’ in plaats van ‘glasvezel’, omdat uit de aanbesteding pas definitief zal blijken welk type netwerk aangelegd zal worden. Glasvezel staat momenteel algemeen bekend als beste medium en uit de interessepeiling voor providers blijkt ook dat zij deze techniek prefereren. Echter, in theorie zou ook een andere technologie kunnen worden gekozen, als deze gelijkwaardig is aan glasvezel en een betere prijs-kwaliteitverhouding oplevert. Wij communiceren daarom voorlopig over ‘breedband’ in plaats van ‘glasvezel’.
Glasvezel is zo dun als een haar. Het bestaat uit twee soorten glas: een flinterdunne kern en een dikkere mantel die in elkaar gesmolten zijn. Glasvezel is ontwikkeld om grote hoeveelheden data razendsnel over grote afstanden te transporteren. Ze zijn veel minder gevoelig voor storingen dan traditioneel koperdraad. Glasvezelkabels bieden letterlijk duizenden malen méér capaciteit voor datatransport dan koperkabels. U kunt er razendsnel mee up- en downloaden.
Glas is bros, maar nadat het is gesmolten en er dunne draden van is getrokken, is het sterk en buigzaam.

Glasvezels zijn onbrandbaar en hebben een zeer hoge treksterkte. Deze is zelfs hoger dan die van kunststofvezels zoals nylon- en polypropeen. Hoge temperaturen krijgen pas vat op de treksterkte vanaf 300°C!

Data via glasvezel is niet af te luisteren met elektromagnetische middelen en volledig ongevoelig voor storing van buitenaf (interferentie) zoals door radiofrequente elektromagnetische velden.

Draadloos en vast internet vullen elkaar juist aan! Voor sommige diensten is draadloos een uitstekende optie en voor andere juist weer niet. Dat hangt af van de kosten, kwaliteit en capaciteit. Bovendien is er voor elke zendmast ook een breedbandvoeding nodig. Een nieuw breedbandnetwerk draagt dus ook bij aan 100% dekking van het 4G- (en straks) 5G-netwerk.

OVER DE KOSTEN

Commerciële partijen vragen voor adressen in het buitengebied vaak een forse eigen bijdrage voor een breedbandverbinding. De aanleg is namelijk tot 5x zo duur als in de kernen. Maar als wij als gemeenten een breedbandnetwerk aanleggen, is de prijs voor de toegang tot het netwerk op uw adres gelijk aan de prijs in de kernen. U hoeft dan ook geen financiële bijdrage te betalen. Dat komt doordat wij de investering voor vele jaren kunnen financieren tegen zeer lage rente. Bovendien hebben wij geen winstdoelstelling. Wij verwachten de kosten voor de aanleg, rente en het onderhoud de komende decennia terug te kunnen verdienen met de netwerkverhuur aan dienstaanbieders.
Als u meedoet aan de vraagbundeling en via Digitale Stad binnen de gestelde termijn een abonnement afsluit, is de aansluiting dus gratis. Als u meedoet aan de vraagbundeling, maar nog geen abonnement afsluit, brengt Digitale Stad u eenmalig € 250,- in rekening voor afhandelingskosten van uw aansluiting. Als u niet meedoet aan de vraagbundeling, maar op een later moment toch aangesloten wilt worden op het breedbandnetwerk, zijn hier kosten aan verbonden. Deze kunnen hoger uitvallen dan €250,-.
Nee, u betaalt geen maandelijkse toeslag voor een abonnement op uw adres.